Volleybolltränaren

The way a team plays as a whole determines its success. You may have the greatest bunch of individual stars in the world, but if they don't play together, the club won't be worth a dime. - Babe Ruth

Serven är viktig

Kategori: Träningsdagboken, Övningar

1 h fys, cirkelträning med olika fysövningar plus löpning.

Servträning – Fokus på floatserv utan hopp.

Att tänka på: Är du högerhänt ska du vid uppställning ha tyngden på höger fot. Ta sedan ett steg med vänster för att serva. Desto mindre steg desto mindre felmarginal. Högerarmen ska vara tillbakadragen och redo för serv. Uppkast sker med vänster, återigen för att minimera risken att missa serven. När du slår till serven ska du direkt vid träff dra tillbaka handen, tänk att det är en varm spisplatta, samma reaktion ska du göra för att få bra float på serven.

Först fick alla tjejerna stå på rad och göra tekniken, luta tyngden på höger och sedan ta ett steg med vänster och serva (utan boll). Träna på snärten som handen behöver ha för att få till en float.

2 och 2 serva till varandra, tänka på allt det vi precis pratat om. Först på samma sida nät, sen utvecklade vi det med att ha nätet emellan spelarna. Körde först från 5 meters, 7 meters och slutligen 9 meter. När man inte serva skulle man ta emot bollen genom bagger och sedan fånga. Det betyder att om vi körde serv från 9 meter får den som ska ta emot serven gå in på 5-6 meter.

Tävling: Övningen ovan serv tillvarandra, nedplock sker med bagger till sig själv och sen fånga bollen. De två som först klarade 10 stycken nedplock på detta sätt vann. Var riktigt bra och det blev bra tempo!

Stor servmottagningsövning, serv från 1an från en sida och serv från 5an på den andra. Mottag 5 och 1, servarna servar diagonalt, så de som servar från 1an servar över nät ner på femman som spelar fram bollen till en som plockar ner. Den som plockar ner går över på andra sidan och ställer sig sist i kö för att serva. Det innebär att alla spelare är på båda sidorna av nätet. Vi körde detta ett bra tag. Två servmiss i rad var straff. Vi var så många spelare att vi kunde köra på två planer. När vi fått upp tempo och bra mottag körde vi tävling. Först till 10 perfekta mottag vinner. En perfekt mottag är när passaren kan passa fram, bak och center. Det blev riktigt bra tävling även här och de båda lagen klarade det nästa direkt efter varandra. Kul!

3 och 3, 2 som kastar en som spelar bagger, träna på att ta tre steg innan vi spelar bagger, detta för att röra sig bra till bollen och att inte bli träffad av bollen i servmottag. Vi hade två koner per gäng för att få spelaren som körde att förflytta sig ordentlig i sidled. Körde på tid alla körde två gånger.

3 och 3 servmottagning över nät. En i mottag en som plockar ner och en som servar, träna på att ta de tre stegen i mottag, lite lättare serv för att ge mottagarna tid att träna på stegen. Efter ett tag körde vi tävling varje spelare skulle klara 5 perfekta för att övningen skulle vara klar.

Stretching:

Bra försäsongsträning! Väldigt nöjd med resultatet. Vi kör u16 och damlag ihop på tisdagar och jag tyckte att alla skötte sig väldigt bra utifrån deras kapacitet och alla tar till sig och försöker ändra på sin teknik ung som äldre. 

Kommentera inlägget här: